luni, 10 iunie 2013

the bartender's GIN compendium





Nascut pe 18 Septembrie 1951 la Lancashire, Anglia, Gary Regan a intrat de mic in industria barului.
De la varsta de 14 ani cand a inceput sa lucreze (turnand beri pentru clientii fideli ai localului tatalui sau, "Horse and Jockey".) si pana in ziua de azi, si-a format imaginea unui  personaj neobosit si omniprezent in ceea ce inseamna bartending-ul modern.

Retras de ceva vreme din spatele barului, grija sa principala a fost sa transmita un mesaj corect tinerilor barmani care vin cu pasi repezi in urma sa. Asadar incepand din 1991  pana acum a publicat nu mai mult de 12 carti, toate abordand lumea barului. De la "The Bartender's Bible" (prima sa carte) si "The Joy of Mixology" pana la "Annual Manual for Bartenders" si "The Negroni - A Gaz Regan Notion" (ultima aparuta) cartile sale sunt pline de intelepciune, umor si multa energie pozitiva.

Pe langa cartile sale, Gary "gaz" Regan publica si un newsletter on-line care ajunge la aproximativ 10 000 de barmani si consumatori. Deasemenea sustine si " Worldwide Bartender Database ", o comunitate online formata din aproximativ 3000 de membri, 80% din ei fiind din Statele Unite, unde Gary Regan posteaza anunturi despre job-uri, concursuri, festivaluri si seminarii.
Gary Regan

In " the bartender's GIN compendium " pasiunea si dragostea pentru acest distilat se poate simti inca din primele pagini. Prezentarea per general este facuta intr-un mod simplist si jucaus, semn ca Gary Regan nu si-a pierdut din sarm. Ceea ce o face speciala este faptul ca a fost scrisa de un barman, pentru barmani. Este usor de citit, iar din momentul in care veti pune mana pe ea, nici nu veti observa cum va trece timpul.

Ca structura, cartea este impartita in 3 parti:

* In prima parte ne este prezentata cu lux de amanunte istoria acestei minunate bauturi aromatizate cu ienupar, unde ne este dezvaluita si marea confuzie pe care o fac majoritatea in ceea ce priveste originea acestei bauturi.

* A doua este alcatuita din detalii tehnice legate de tipurile variate de gin existente pe piata si o mica recenzie despre diferitele brand-uri de gin folosite in baruri. De asemenea sunt trecute in revista si majoritatea ingredientelor ce stau la baza aromatizarii acestui produs.

* In ultima parte ne sunt infatisate o sumedenie de cocktail-uri, clasice si contemporane, toate avand la baza aceasta bautura miraculoasa, care ar face curios si orice sceptic.

Ceea ce diferentiaza aceasta carte de restul cartilor de acelasi profil este faptul ca pe langa detaliile tehnice, este plina de citate, amintiri si cugetari alor catorva experti in gin care au avut norocul sa dea peste Gary Regan (sau invers).

Mai mult decat atat, cartea este plina de gandurile, amintirile si povestirile lui Gary Regan stranse din momentul cand a baut primul sau cocktail (Gin Gimlet) si pana in ziua de astazi.

Datorita schimbarilor permanente in ceea ce priveste peisajul ginului, cateva dintre brandurile actuale nu sunt prezente in aceasta carte, dar pe viitor se anunta o versiune rectificata a acestei carti.














Daca esti barman incepator sau barman experimentat ce vrei sa studiezi mai bine originile gin-ului dar si multe altele legate de aceasta bautura, aceasta este cartea pentru tine! O carte ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca. Fie ea reala sau virtuala....


Cine o doreste, o poate achizitiona in varianta paperback de aici sau in varianta online trimitand un mail aici !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu