marți, 18 iunie 2013

Cuba - The Legend of Rum






Cuplul inseparabil format din Anistatia Miller si Jared Brown este unul dintre cele mai prolifice cupluri de cocktail din lume. Pe langa faptul ca sunt co-directori la compania Mixellany, Anistatia Miller si Jared Brown au scris si publicat numeroase carti despre bauturile spirtoase si istoria lor. Printre cele aproape 30 de titluri se numara si:  Shaken Not Stirred: A Celebration of the Martini si Spirituous Journey: A History of Drink, Books One and Two (ce au castigat titlul de Best Drink History in Uk). Pe langa aceasta au fost onorati de catre revista Class Magazine in anul 2010 cu titlul de Best Drinks Writing si in 2011 au iesit International Wine & Spirits Competition's Communicators ai anului. 

Pe segmentul online, sunt contribuitori frecventi ai site-urilor www.drinkology.com si www.worldbestbars.com in care dezbat cele mai aprige subiecte din lumea bartending-ului mondial.  Dar lucrurile nu se opresc aici: ambii sunt barmani veterani ce au cucerit multe premii prin distileriile din America si Europa. Jared Brown este si Maestru Distiler la Sipsmith Gin, primul brand de gin licentiat in Londra de peste 2 secole. Impreuna sunt si co-fondatori ai Muzeului Cocktail-ului American (alaturi de Dale DeGroff) si directori ai Exposition Universelle des Vins et Spiritueux in Franta.

In "Cuba - The Legend of Rum" ne este prezentata toata istoria romului, cu lux de detalii, incepand din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de astazi.
Astfel putem vedea modul cum era facut rom-ul in trecut, trecand in reviste toate etapele, de la recoltare pana la maturare si amestec. De aici aflam si despre masinariile rustice prin care se storcea trestia de zahar in trecut si modul in care se obtinea melasa, ingredientele esentiale in producerea de rom. Toate amanuntele sunt de un lux inimaginabil, semn ca neobositul cuplu si-a facut temele iar lucrurile ce scot in evidenta aceasta carte sunt datele incredibil de exacte.Asa putem afla rolul romului in istoria cubaneza, cum a schimbat societatea cubaneza si cum a influentat tot globul pamantesc.

Fiind o colaborare cu brand-ul Havana Club, accentul se pune pe modul cum produc ei romul si toate procesele prin care trece trestia de zahar pana ajunge in sticla.

Sunt descrise multe secrete de culise care nu se intalnesc la tot pasul si este explicat totul in detaliu, de la eticheta sticlei pana la semnele reprezentative ale acestui brand cubanez.

In partea a doua se pune accentul pe selectia impresionanta de rom-uri pe care o au cei de la Havana Club dar si pe binecunoscutele cocktail-uri clasice cubaneze precum: Cuba Libre, Mojito, Daiquiri, El Presidente..

Bineinteles ca nu se putea vorbi doar de rom si cocktail-uri fara sa se mentioneze si barmanii. Astfel aflam de Asociatia Barmanilor Cubanezi ( Club de Cantineros de la Republica de Cuba) si de modul cum au
influentat ei bartending-ul mondial. Asadar sunt scoase la iveala lucruri interesante despre barmani precum Constantine Ribalaigua dar si despre barurile cele mai frecventate din vremurile acelea, baruri precum Bodeguida del Medio, El Floridita si Sloppy Joe's.



Ultima parte a cartii o constituie cultura cubaneza in care se pune accentul pe modul lor de viata, muzica lor, locurile lor dar si obiceiurile atat de importante. (Stiati ca cei din Cuba, dupa ce desfac o sticla de rom, varsa putin din continut pe jos dupa care torn in pahare?) 


Continut:




Una peste alta, este o carte vesela, plina de imagini viu colorate care parca te transpun in acea lume magica a romului cubanez. Este o carte ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca. Fie ea reala sau virtuala..

Avand in vedere ca a inceput de cateva zile competitia "Havana Club - Cuban Blend" poate se va dovedi folositoare. Cine o doreste o poate achizitiona in varianta paperback de aici sau in varianta online trimitand un mail aici !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu