duminică, 7 iulie 2013

How to mix drinks or the bon vivant's companion de Jerry Thomas



Pe numele sau complet Jeremiah P. Thomas, "Profesorul" cum era numit adesea a fost un barman american, un pionier in ceea ce inseamna tot domeniul de bar prezent astazi. Este considerat parintele bartending-ului modern si fara doar si poate fara existenta sa, multe dintre bauturile preparate pe care le avem astazi nu ar exista.

Nascut in 1830 in localitatea Sackets Harbor, New York, a fost atras de tanar de aceasta arta a bartending-ului si a inceput sa invete cum sa mixeze bauturi in New Heaven, Connecticut.


A fost ambitios de la inceput si a plecat spre California sa stranga bani pentru a-si deschide barul sau propriu (saloon, cum erau numite pe vremea aceea) si a inceput sa lucreze ca barman, prospector de aur si menestrel (termen folosit pentru poetii-muzicanti din evul mediu).

In 1851 si-a indeplinit visul, s-a intors in New York si a deschis un "saloon" chiar sub Muzeul American Barnum, care la vremea aceea era foarte cunoscut si avea cateodata si 15 000 de vizitatori pe zi.

Dupa un timp s-a hotarat sa calatoreasca si a inceput sa imparta din cunostiintele sale in domeniu prin hoteluri si baruri din St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois, San Francisco, California, Charleston USA  si chiar si Europa.

Ceea ce il caracteriza pe el era stilul nemaintalnit pe care il avea, tehnicile cu care prepara bauturile, modul in care era imbracat si modul cum manipula echipamentul din dotare. Era asa de renumit si de cautat, incat intr-un timp a ajuns sa castige 100 $ pe saptamana, mai mult decat castiga vice-presedintele Americii in timpul acela.



Avand un succes urias , Jeery Thomas a inceput sa fie abordat si de alti barmani pentru a le impartasi si lor secretul reusitei sale. Asa a luat nastere "How to mix drinks or The Bon-vivant's Companion, Containing Clear and Reliable Directions for Mixing All the Beverages Used in the United States, Together with the Most Popular British, French, German, Italian, Russian, and Spanish Recipes, Embracing Punches, Juleps, Cobblers, Etc., Etc., Etc., in Endless Variety".

A aparut pentru prima oara in 1862 astfel fiind prima carte de acest profil publicata de un barman.  Contine o sumedenie de informatii legate de bauturi alcoolice, de modul lor de preparare, distilare, maturare si imbuteliere. Este fascinant cum foarte multe distilate care sunt astazi "la moda" isi au originea in aceasta carte. Daca doriti sa va preparati propriul lichior sau vreti sa incercati ceva mai exotic cum e ratafia, cartea aceasta e ghidul pe care trebuie sa il urmati.

Ca un bonus, sunt adaugate si retete pentru crearea si prezervarea diferitelor mixturi si cu putina rabdare va puteti crea shrub-uri, tincturi, bittere fara foarte mari probleme. Aceasta carte a fost un model de urmat multi ani la randul si de maestrii distileri sau cei care sunt raspunzatori astazi pentru diversele bauturi pe care le gasim in jurul nostru.

Mai mult decat atat, mixologia moleculara care ne este cunoscuta de prin anul 2005 isi are bazele in randurile scrise de Jerry Thomas.

Credeti ca flair bartending-ul este ceva nou? Va inselati. Prin bautura sa arhicunoscuta, Blue Blazer, Jerry Thomas a pus bazele primului show de bar facut vreodata in spatele tejghelei. Toate detaliile le gasiti aici.

Daca sunteti pasionati de mixologie o sa regasiti inauntrul acestei carti radacinile bauturilor care sunt atat de populare astazi. Astfel puteti parcurge bauturi precum Punch, Julep, Smash, Sling, Fizz, Cobbler etc...

Nu sunteti convinsi? Avem aici un citat de-al lui Jerry Thomas legat de filosofia sa de bar. Pentru a-i pastra integritatea, nu il vom traduce:

"An efficient bartender's first aim should be to please his customers, paying particular attention to meet the individual wishes of those whose tastes and desires he has already watched and ascertained; and, with those whose peculiarities he has had no opportunity of learning, he should politely inquire how they wish their beverages served, and use his best judgement in endeavoring to fulfill their desires to their entire satisfaction.In this way he will not fail to acquire popularity and success."


Daca esti barman incepator sau barman experimentat ce vrei sa studiezi mai bine originile bartending-ului dar si multe altele legate de aceast aspect, aceasta este cartea pentru tine! O carte ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca. Fie ea reala sau virtuala....


Cine o doreste, o poate achizitiona in varianta paperback de aici sau in varianta online trimitand un mail aici !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu